Dna kobling mellem byttedyr og ulv

Dette foto tog ulvetracking Danmark i samarbejde med lodsejer i oktober 2016

Den 2. oktober 2016 fik Ulvetracking Danmark en mail om et kadaver, muligvis nedlagt af ulv, ved privat lodsejer i Ulfborg-området. Ulvetracking vurderede at kadaveret var spændende, og derfor kontaktede vi lodsejeren, for at aftale nærmere.

Lige over middag tog Ulvetracking ud til lodsejeren, hvor vi startede ud med at notere fortællingen om fundet denne morgen. Lodsejeren, som er jæger, var på vej ud på jagt omkring kl. 7. Her finder lodsejeren et ungt kronkalvkadaver på sin græsmark. Kadaveret var friskt, blodet ikke størknet, og kadaveret var endnu ikke blevet stift. Lodsejeren blev noget overrasket over sit fund, hvorefter han tager billeder til dokumentation. Lodsejer bemærkede, at det begyndte at småregne, og derfor valgte lodsejeren at lægge en stykke plastik over kadaveret, for at bevare mulig dna.

Lodsejeren fortalte at nabohundene havde gøet hele morgenen, og de gøede stadig da vi kom derud over middag. Vi fik fortalt at det er en meget unormal adfærd, da de hunde stort set aldrig gøede.

Undersøgelsen af kadaveret begyndte med, at vi tog billeder af kadaveret, og området lige omkring. Kadaveret var åbnet fra bugen og hele vejen op igennem ribbenene. Mavesækken var trukket ud sammen med lungerne, og lå ca. 1 meter fra kadaveret. Hjerte, lever og nyrer var væk. Kadaveret manglede hverken kød fra køller eller ryg, så noget kunne tyde på, at dyret der havde nedlagt kalven var blevet forstyrret.

Her måles bidmærker i halsen

Kadaveret havde tydelige bidemærker i halsen, og afstanden mellem hjørnetænderne var 8,5 cm. Der blev taget dna af bidemærkerne til analyse ved Statens Naturhistoriske museum i København, og området blev tjekket for afføring. Vi satte i samarbejde med lodsejer vildtkameraer op i området.

Kadaveret som ved DNA blev påvist nedlagt af ulv. Der ligger vævsprøve på statens naturhistoriske museum til senere analyse af forbindelse mellem predator og byttedyr

9 dage senere, den 10. oktober, fik Ulvetracking en mail fra lodsejeren, som ville høre om det var ulv der var gået på vildtkameraerne. Billedet var fra aftenen før kl. 22.39. Alle i Ulvetracking var enige om, at det med stor sandsynlighed var ulv, og derfor videresendte vi billedet til fagfolk, som vurderede at det med stor sandsynlighed var ulv på vej i vinterpels. Vi viderebragte vurderingen til lodsejeren, og aftalte at komme ud samme eftermiddag for at kontrollere kameraer. Det særligt interessante ved billederne er, at ulven faktisk undersøger kadaveret, selvom byttedyret har været håndteret af mennesker i forhold til dna-sikring.

Dette foto tog ulvetracking Danmark i samarbejde med lodsejer i oktober 2016

Der blev hængt flere kameraer op. Det nederste kamera har en længere reaktionstid, da det er et billigere kamera. Det vil sige den formentligt udløste oveni det infrarøde lys fra det andet kamera, og det har måske været med til at overeksponere nogle af billederne. Billederne kan dog stadig bruges, da data på billederne fra de to vildtkameraer, viser 1 minuts tidsforskel.

Ulv reagerer på IR dioder

Det interessante ved de overeksponerede billeder er, at ulven reagerer på vildtkameraerne. Den bliver sandsynlig forskrækket, og vælger at trække sig. 

Ulvetracking har desuden været involveret i mange diskussioner om hvorvidt ulve reagerer på vildtkameraer. Det fremgår i dette eksempel at ulven formentlig opdager det infarøde lys og forsvinder fra byttedyret. Som i kan se er vildtkameraet med sorte dioder som har et meget lille lyserød farve når det aktiveres. Der er mange erfaringer fra udlandet med at rovdyr reagerer på eksempelvis Blitz på kameraer, men dog kommer tilbage på samme veksel efterfølgende. 

Ulvetracking Danmark har desuden flere hundrede fotos af ræve som reagerer på hvide og sorte IR dioder. På de blå er der ingen reaktion. Vi skal for en god ordens skyld nævne at vi heller ikke kan være sikre på om ulven reagerer på den meget svage lyd kameraet har når det aktiveres.

Da vi tilså kameraer brugte vi muligheden til at tage et par billeder, som vi her har brugt til at indikere størrelsen på ulven samt bekræfte området. 

Opmåling af sandsynlig størrelse på ulven

På dette foto har vi sammenlagt foto af ulv, byttedyr og målestok til ca størrelse

Vi vil gerne bruge muligheden til at takke lodsejeren for et godt samarbejde, og en stor tak for at måtte bruge billederne til videre formidling og montering af ulve i Danmark. Tak til alle de frivillige, der bruge oceaner af tid på dokumentation af danske ulve. 

Analysen af spytprøver blev foretaget af Statens Naturhistoriske Museum i København og viste ULV. 

I denne video kan i se hvordan DNA prøven blev taget. Via bidmærker i halsen.

Publiceret den 11.11.2016 Kl 07:00 – Jørgensen/Haaning/Møller/Rasmussen

Facebook kommentarer

Køb reklameplads og støt driften