MULIGE ULVEHVALPE I NORDJYLLAND – ANALYSE AF LYDOPTAGELSER

Holly R. Gutteridge analysesvar på hvalpehyl fra Nordjylland/ Thy

Dette er en opdatering som et led i opfølgningen på vores tidligere artikel publiceret den 17.07.2015 Kan ses på dette Link!

Her var der ret stærke indikationer på foryngling i Nordjylland/ Thy blandt de nordjyske ulve. I artiklen var fotograferet store og små poteaftryk i samme sporforløb over en længere strækning i øde område. Efterfølgende blev vores opmærksomhed på området skærpet og lokale har undersøgt nærområdet.

For en god ordens skyld gør vi opmærksom på at naturstyrelsen er orienteret om vores DNA data. Vi vil desuden gerne gøre opmærksom på at denne form for oplysning via artikler er et led i at du kan følge med i processen der fører til opklaring. Derfor kan du regne med at vi offentlligør når vi har yderligere dokumentation eller data på en sag.

Vores lokale folk i Nordjylland følger løbende med i udviklingen og har været på flere lytteture på forskellige tider af døgnet i august måned. I denne artikel fremlægges optagelser af formodede ulvehvalpe optaget i august 2015, samt dele af analysen foretaget af den engelske ulvehylsforsker Holly Root- Gutteridge. Vi er løbende i dialog med hende og dele af vores drøftelse fremlægges også i citatform.

Vi takker for den tid, der bruges på at dokumentere de danske ulve. Både ved fagfolk og ved de mange lokale frivillige.

Dagen startede med at dette sporforløb kunne følges over en længere strækning. Som i kan se på billederne er der dobbeltaftryk og flere samlede dyr som bevæger sig ensrettet inden for ganske kort tid. Tydeligheden på spor i sand forsvinder efter vores vurdering indenfor 24 timer om sommeren og disse spor vurderes derfor yderst friske.

Ulvespor i Nordjylland / Thy
Ulvespor i Nordjylland / Thy

Efterfølgende valgte observatøren at sidde i området og brugte resten af aftenen og noget af natten på at observere og lytte.

Først på aftenen hørte han dette og optog på sin mobiltelefon

Vi sendte det straks til Holly Root-Gutteridge, Nottingham Trent university i England som på baggrund af hendes forskning i ulvehyl anses som en af de førende på verdensplan i analyser af ulve kommunikation ved lyd.

Her er en del af hendes svar i direkte citat efter aftale:

” I think it’s two adult wolves with some pups but between the wind and the fact that the cellphone hasn’t done a good job of recording the lower than 400hz sounds, I can’t be sure. It looks like it hasn’t recorded the lower howls. If you look on the attached spectrogram, each harmonic should be a factor of the fundamental frequency, so if harmonic 1 (Fundamental) is 250Hz, harmonic 2 should equal 500Hz and harmonic 3 equal 750Hz. For one howl at around 45s, it looks like you have harmonics around 570Hz and 850Hz so there should be a harmonic at about 285Hz and there isn’t, as it didn’t record.”

“If it is wolves, I think 2 wolves and 2 or 3 pups are present, but with just this recording I can’t be sure it isn’t at least one dog too.”
(Holly Root-Gutteridge)

Holly vedlagde analysen.

Holly R. Gutteridge analysesvar på hvalpehyl fra Nordjylland/ Thy

Lidt slukørede over kvaliteten af vores optageudstyr, måtte vi konstatere at mobiltelefoner har sine begrænsninger i kvaliteten og i felten.

Vi valgte derfor at sende hende optagelse nr. 2 fra samme aften optaget 1,5 time senere. Hvor der ikke er lyd fra hvalpe. På denne optagelse deltager observatørens hund i koret. Det viste sig at være en god ide, da Holly analyserede og genlyttede begge optagelser og sammenlignede og vurderede yderligere.

Mangler lyd

Her er hendes vurdering af de samlede optagelser og indikationer.

“I’m about 70% sure it’s wolves it’s just really hard without the lowest part of the howl to be the last 30% sure. The howls often take people by surprise, as they can start up without warning. I’m happy for you to publish and say “MAY be wolf howls” but DNA would make it better.
 
The good news is that if it is wolves, they definitely have pups on that recording so if there are few or no wild dogs, you probably have breeding wolves out there!”
“Depending on when your spring started and how war m it was, and therefore when they were born, they may already be quite big. They sound about half-grown now.”
(Holly Root-Gutteridge)
 
Her viser analyserne at der på baggrund af de manglende “dybe toner” i optagesudstyret – her mobiltelefon, er 70 procent sandsynlighed for at det er ulve der kommunikerer i Nordjylland og at der ikke er tvivl om at hvis det er ulve så er det helt sikkert ulvehvalpe på den første optagelse.
 

Lokale bekræfter at der ikke er rapporteringer om løse hunde i området.

Samlet set må vi vurdere og konkludere at det på nuværende tidspunkt styrker indikationerne om at der er sket foryngling i Nordjylland, med de forbehold som analyserne viser.

Vi spurgte Holly om hun kunne fortælle lidt om status på hvad ulve generelt foretager sig med hvalpe her i august måned. Her er hvad hun svarede og vi fandt ud af.

Ulvehvalpe i August

Ulvehvalpe har taget så meget på i vægt at forældrene kan forlade kuldet. Det voksne ulvepar bruger tiden på at jage føde imens hvalpene bliver og venter på rendevouz pladsen. Hvalpene er stille og forsøger at undgå at blive opdaget. Det giver ofte kun lyd fra sig når forældrene er tilstede. Dette fordi hvalpene er mere sårbare uden forældrene. Hvalpene svarer dog forældrene hvis forældrene kalder efter dem. Hvalpe vil kun svare andre ukendte ulve hvis de er i selvskab med forældrene. Her i september vil ulvehvalpe være så store at de begynder at træne musklerne og bevæge sig rundt med forældrene på jagt efter bytte. I September vil hvalpenes volume og tone være tættere på de voksnes og det vil være sværere at høre forskel. 

For os er det meget spændende at der nu er udvikling i Ulvenes lyde og vi vil de næste måneder lytte rigtig godt efter og forhåbentlig kunne optage yderligere kommunikation til sammenligning.

 
Finally we wish to say this (Holly we know that you see this :)): Holly Root- Gutteridge, thank you very much for spending your time talking to us. There is a lot of danish people reading about the wolves we now have in Denmark. It is an honor to talk to you and getting knowledge of wolves so that we can share it to other people. All the best. Wolf tracking Denmark.

Published: 23.08.2015

UTD/Møller

 

Facebook kommentarer

Køb reklameplads og støt driften