Hvis du ser en ulv – så ring

Har du set en ulv? – Så kontakt os!

Selv i områder med tætte ulvebestande, vil det være temmelig ualmindeligt at se en ulv. Hvis du møder en ulv og giver dig til kende via høj snak eller bevægelse, stikker ulven næsten altid af. Oftest i en gevaldig fart. Nogle ulve, især unge individer, kan optræde nysgerrigt. Selv i disse tilfælde er det vigtigt, at du giver dig til kende og optræder bestemt. 

Hvis ulven ikke stikker af, hvad skal jeg så gøre?

Hvis ulven ikke trækker sig og du oplever situationen som ubehagelig, skal du huske på følgende:
· Hvis ulven imod forventning ikke stikker af – gå stille og roligt derfra. Optræd bestemt og hold øjenkontakt med ulven – vend ikke ryggen til den. Syng, snak eller råb højt og vredt. Skrig ikke, som om du er bange.

· Hvis ulven imod forventning ikke stikker af – løb ikke, idet det dels kan udløse en forfølgelse, dels vil øge risikoen for, at du falder, hvilket også kan udløse et angreb.

· I de sjældne tilfælde hvor ulven følger efter – stop op og gør dig stor ved at holde arme og tasker over hovedet. Råb og klap i hænderne. Tag hellere et par skidt imod ulven end væk fra den. Brug eventuelt båthorn (kendt fra fodboldkampe) eller anden form for høj larm.
· Hvis ulven imod alle odds angriber – spil ikke død, men slå og spark, så meget du kan. Kravl eventuelt op i et træ – ulve kan ikke klatre i træer.

Hvor stor er risikoen for at jeg bliver angrebet af en ulv?

DCE vurderer, at den overordnede risiko for et ulveangreb på mennesker i dagens Danmark er ekstremt lille. Men på trods af dette er det altid rart, at vide hvordan man bør forholde sig, hvis man imod alle odds oplever en ubehagelig nærkontakt med en ulv.

Ovenstående anbefalinger til menneskelig adfærd i mødet med ulve i naturen kan ligeledes bruges i ubehagelige møder med løse tamhunde. Som nævnt tidligere har man i USA dokumenteret at tamhunde generelt set er langt farligere for mennesker end ulve (gælder både for angreb og drab; Mathews & Lattal 1994), og DCE vurderer, at alt taler for, at det samme gør sig gældende her i Danmark.

Se resten af Notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi Her!