ULVEHVALPE LEGER FORAN VILDTKAMERA – ULFBORG

Dansk ulvehvalp fotograferet i Ulfborg 2017

Disse fotos af de danske ulvehvalpe er optaget i perioden den 5. august til den 9. august 2017 og er formentlig de tydeligste billeder der er taget af ulvehvalpene og deres aftegninger i pelsen i nyere tid. I denne artikel drøfter ulve og deres adfærd i kontakten med lokalområdet og lokalbefolkningen.

Ulvetracking Danmark har arbejdet med sporing af de danske ulve siden januar 2013 og har været med til at dokumentere Ulve i både Jylland og på Fyn. Lokale har bidraget med data til forskning på flere Danske og udenlandske universiteter. Ulvetracking er grundlagt i Ulfborg området og området har været fulgt nøje af fagfolk de senere år.

Ulvetracking Danmark har igennem årene optrænet lokale som er placeret strategisk rundt i Danmark. Disse bidrager med indsamling af ulvedata til Statens Naturhistoriske Museum, naturstyrelsen samt flere andre universiteter.

Som lokale der er i kontakt med andre lokale og med ulvene, er vi interesserede i at ulve og deres adfærd belyses på et så grundigt fagligt niveau som muligt. Vi har derfor også i denne artikel taget kontakt med forskellige fagfolk, bla. Dave Mech som anses for en af de førende eksperter i ulves adfærd. Dave har studeret ulve siden 1958 og er blandt andet seniorforsker og professor samt grundlægger af international wolf center. Dave Mech har brugt radio pejling af ulve i det meste af sin karriere og har derfor stor erfaring i ulves færdsel. I artiklen vil vi inddrage kommentarere fra fagfolk i teksten og håber at mange flere fagfolk vil kommentere på de sociale medier. 

Formentlig danmarks mest “nuttede” ulvehvalpe billede i dansk naturhistorie.
Ulve er rovdyr med forskellige udtryksformer som sjældent, ja faktisk ikke de seneste 200 år er blevet afdækket på dansk grund. Her er et udtryk som vi vil lade stå åbent til drøftelse. Vi fortolker udtrykket på denne ulvehvalp, som et udtryk for interesse og nysgerrighed til kameraet uden følelse. Men vi har forståelse for at netop sådanne ulvefotos rører folk.

Tager ulve og deres hvalpe skade af kontakten med vildtkameraer?
Biologer og fagfolk i det meste af verden anvender vildtkameraer i dokumentation af store rovdyr. Vi ved fra kontakt med fagfolk at ulve ikke bliver generet af bla. blitz på kameraer og at ulve kommer igen på kameraerne, såfremt vildtkameraerne er placeret på en veksel hvor ulve færdes og at billedet ikke er fotograferet i et “random” område. Men da vi taler om ulvehvalpe, og ja de første ulvehvalpe i nyere dansk naturhistorie, er det naturligt for os at få afdækket om det skader dyrene at vi har kameraer der fotograferer dem. Dette spurgte vi bla. Dave mech om. Dave forklarer at det hele tiden anvender vildtkameraer i overvågningen af ulve på international wolf center, og at anvendelsen af vildtkameraer “ikke” skader ulvene. Hvis man dog for eksempel tilser sine kameraer for ofte, eks. hver dag, så er der en risiko for at ulvene fortrækker til andre mere stilfærdige områder som reaktion på den menneskelige trafik til vildtkameraerne. 

Ulvehvalpen fokuseret på vildtkameraet 2017

Dave forklarer videre at; det er helt normal ulveadfærd at ulvene med deres hvalpe forlader ulvegraven når de er omkring 8 uger gamle. Derefter forbliver ulvehvalpene primært “over jorden”. Normalt tager de voksne ulve hvalpene med længere væk på nye rendezvous pladser og skifter indtil oktober mellem flere “rendezvous” pladser igennem sommeren. Man kan måske kalde det “færdsels træning”. Fra oktober drager hvalpene rundt med de voksne ulve på langdistancer i terretorier på mellem 150-300 kvadratkilometer. 

Vi fortolker derfor ulvehvalpenes vandring som en naturlig adfærd når ulvehvalpene ses forskellige steder i Ulvezonen.

Størrelsen på hvalpene.
Ud fra poteaftryk og vores fotos på vildtkameraet vurderes 1 ulvehvalp at være mindre end de 2 andre hvalpe som vurderes nærmest lige store.
Det er interessant om der er forskel på hvalpe afhængig om det er en tæve eller en hanulv. Dette vil være interessant for drøftelse på sociale medier.
På dette fotos kan i se en ulvehvalp gå venstre til kameraet og under en pind der sidder ligefor. Pinden målte vi ved nedtagning af kamera til 50 cm høj. Det er derfor sandsynligt at denne ulvehvalp har en højde på mellem 50-55 cm.

Opmåling af størrelse på Ulvehvalp på foto 2017

Potestørrelserne
I området tog vi gips afstøbninger fra ulvehvalp og voksen dyr, da gipsafstøbningerne blev lavet 10 meter fra kameraet. På dette sammenholdte foto kan i se at hvalpeaftrykket er lidt under 50% i størrelse på fuldvoksen ulv.

Potestørrelse på de første danske ulvehvalpe født på dansk jord i 200 år

Ulvehvalpene brugte en del tid foran kameraet. En af ulvene gik venstre om kameraet og skubbede til kameraet så det drejede. På dette foto kan i sne snuden på dyret.

 

Ulvehvalp skubber til vildtkamera. Wolf pup turning wildlife camera

 

Efterfølgende blev resten af ulvehvalpe fotos taget med kamera på skrå. Vi drøftede at sende kameraet ind til DNA sweep, men undlod da DNA blev forurenet ved nedtagning af kamera. 

Hvor mange ulvehvalpe er der ved Ulfborg?
På dette foto kan man i bagrunden se 2 ulvehvalpe, hvoraf den ene laver afføring. Denne afføring er sammen med hårprøver og spytprøver indsamlet til DNA analyse på statens naturhistoriske museum i København.
Ulvetracking Danmark kan ved disse fotos bekræfte 3 Danske ulvehvalpe, men det er ikke muligt at vurdere hvor mange hvalpe der reelt er uden DNA resultat eller flere fotos. Dødeligheden blandt ulvehvalpe i Danmark er uklart og vi vil derfor sammen med fagfolk arbejde videre på at afdække dette spørgsmål.

PÅ dette foto ses 3 ulvehvalpe i 2017
Spildprøve fra dansk ulvehvalp 2017
Knoglerester i hvalpe området DNA sweepes med vatpinde for at opsamle spyt til DNA analyse
Ulvepels indsamlet til dna analyse 2017 fra de danske ulvehvalpe

Da vi ved at ulvene bringer mange følelser på banen og mange er bekymrede for at de tager skade af at være i den danske natur, har vi stillet Dave Mech disse spørgsmål.

Får ulve og ulvehvalpe stress af den kontakt de uundgåeligt får med mennesker i Danmark?
Dave har brugt radio pejling af ulve i det meste af sin karriere og har derfor stor erfaring i ulves færdsel og deres kontakt med mennesker eller forstyrrelse heraf.
Dave Mech forklarer her direkte oversat: “Det allerførste tæven gør hvis hun bliver forstyrret i hvalpenes område er at hun flytter dem, udover dette kan jeg ikke se at stress vil genere dem eller skade hverken tæven eller ulvehvalpene”

Ulve og deres hvalpe skifter således rendezvous pladser fra de er 8 uger gamle og dette kan forklarer hvorledes private lodsejere i perioder kan have besøg af ulvene og deres hvalpe. Dette må betragtes som en naturlig ulveadfærd og ikke som en konklusion på kontakten med naturgæster.

Ulvehvalp 2017 på vej væk fra kamera

Ulvetracking Danmark konkluderer derfor på vegne af drøftelsen med Dave Mech at ulvene ikke tager skade af vildtkamera montering eller den uundgåelige kontakt med lokalbefolkningen.

Ulvehvalp fotograferet om natten 2017

Lodsejer ønsker ikke lokalitet offentliggjort, da lodsejer ikke ønsker at få sin jord overrendt af ulveinteresserede.

Tusind tak til lodsejere og alle jer lokale som hjælper med dokumentationen. Ulvetracking Danmark respekterer jeres ønske om anonymitet. Kontakt os hvis du har foto af dansk ulv!

Skrevet og publiceret af Kim Møller den 22.08.2017 kl 09.00

For al kontakt vedr. denne artikel – anvend mail mail@ulvetracking.dk 

Facebook kommentarer

Køb reklameplads og støt driften

1 Trackback / Pingback

  1. Tæveulv eller hvalp fotograferet i oktober 2018 - Ulvetracking Danmark

Kommentarerne er lukkede.