ULVEKOBBEL I DANMARK…HØR ULVENE HYLE

Tirsdag den 21. Januar kl. 20.02

Sted: Jylland – Nationalpark Thy

Optaget af: Rasmussen

Vejret: Lav vind, en smule sne, en forholdsvis vindstille aften med temperatur lige under frysepunktet.

Vi vælger at offentliggøre disse hyl og analysen da dette kan medvirke til den samlede dokumentation omkring ulvene i Danmark.

Der er i området gjort gentagne observationer af ulv og en hel del mennesker har hørt de periodiske hyl. Under denne optagelse var der 2 mand til stede.
Det er i øvrigt i området at vi har fundet de berømte dobbeltspor som blev undersøgt over 5 km. Som i kan se i vores nyhedsarkiv her på hjemmesiden.

Vi har haft hylene til analyse i England, og har som en del af denne artikel, indsat citater fra Holly Root-Gutteridge, hvor hun kommenterer optagelserne. Hun regnes for en af de førende forskere i ulves hyl på verdensplan, og vi var heldige at få lov at komme i kontakt med hende. 

Optagelse nr. 1 

Der er flere dyr der hyler i det fjerne og et dyr i forgrunden der småhyler med. Dyret i forgrunden er en 3 årig. tævehund som var med observatøren og sad ved siden af og hylede lidt med. Hunden er ved analyse taget ud af vurderingen og adskilt fra de resterende dyr.

Umiddelbart var vores vurdering at det var optagelse af hvalpene som vi offentliggjorde sidste år, da optagelsen er taget det samme sted, blot måneder senere og hvalpene på tidspunktet for optagelsen ville være 8-10 mdr. gamle. Vi havde dog behov for en mere kvalificeret vurdering og kontaktede Holly Root Gutteridge for at få optagelserne analyseret. Det var dog ikke muligt på grund af optagelsens kvalitet at vurdere om det var hvalpene, men der kom en interessant analyse tilbage.

Der er dog som i selv kan høre noget der tyder på ungdyr i optagelse 1, men det er ikke muligt at validere ud fra optagelses kvalitet, da der er en del støj på optagelse 1. I kan dog via internettet finde adskillige hyl fra kobler rundt om i verden og i kan herved sammenligne og lave jeres egen vurdering.
I kan tydeligt høre forskel på de høje hyl og de dybe hyl i optagelsen, de dybe hyl vurderes ulv. (forklares senere i artiklen). De høje hyl er fra den 3 årige tæve som var med og som hyler med flokken af ulve, som en ulv.

Holly Root Gutteridge ift. optagelse 1… (direkte citat)

”There’s at least 2 adults there – the one with a nice deep howl that’s almost a baseline to the chorus is probably the male and father of the pups (rare to have unrelated males in the pack). Possibly 3 adults but I need more analysis to be sure. The low-voiced wolf is more likely to be a pure wolf. There’s also pups on there but I can’t seem to extract them from the recording”

Det er i øvrigt muligt for Holly Root Gutteridge at vurdere størrelsen på dyret og adskille hund ud fra lydbølger, længder osv.
Så vi sendte hende en optagelse mere.

 

Optagelse nr. 2

Optaget i direkte forlængelse af optagelse 1, samme aften, sted og tidspunkt. I denne optagelse kan man tydeligt adskille de forskellige dyr. På denne optagelse er der sikkert 3 og muligvis 4 forskellige hyl fra forskellige dyr. Det er de samme dyr som på den første optagelse, blot med pauser imellem hylene. I selve optagelsen kan i desuden flere gang høre at lyden forsvinder, dette skyldes en tommeltot som uheldigvis dækker mikrofonen på mobiltelefonen, dette skyldes at man er ret fokuseret på at lytte når man er så heldig at høre ulve hyle.

Vi spurgte hende direkte om hun vurderede at der var hvalpehyl på de to optagelser og hvor mange ulve hun vurderede der var på optagelserne total set. 

Til spørgsmålet omkring hvalpe var hun usikker, men i forhold til voksne ulve var hun mere sikker. Hun vurderer at der på optagelserne er 3 ulve, enten 1 voksen han og 2 hunner eller 2 hanner og 1 hun. Her kan du se Holly Root Gutteridges citat på spørgsmålet..

Holly Root Gutteridge på spørgsmålet om hvalpe og voksne ulve sammen…(direkte citat)
”I can’t be sure with the puppies – how many if any as there’s a lot of noise. Not little puppies but older ones, quite possibly. On the first recording, you can hear some higher howls but those could be dogs. Not definitely, but I’d want a clearer recording to be 100%. Considering the recording was made in January, they might be wolves that are 8-10 months of age, and not quite fully developed howls. I’m really not sure.

With more confidence, I can say you probably have at least 3 howling animals. These are likely 2 male wolves and a female but maybe 1 male and 2 females if one is quite large bodied – you can see howls defined on the picture that there are at least three present, possibly 4 but it’s hard to be definite. I wouldn’t be 100% confident saying more. They sound like adult wolves and an educated guessis that they are wolves and part of a pack. Again, if I was publishing it as a paper I would need to compare it directly to dog howls.”

Her kan i se billedeanalysen af hylene som vi fik af hende, hvor hun påviser de 3 dyr.

På optagelser med mobiltelefoner er det derfor faktisk muligt at afgøre om man har optaget et ulvehyl eller ej, det er dog ikke muligt at individsammenligne uden at det er optaget på professionelt udstyr.

Tak til alle jer der hjælper med at dokumentere ulve i Danmark
Hvis du skal ud i naturen anbefaler vi nænsom færdsel i denne tid da det generelt er yngletid. 

Med venlig hilsen Ulvetracking Danmark
Publiceret 23.03.2014 /Møller

Facebook kommentarer

Køb reklameplads og støt driften

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*